Skip to main content

1889

Schiedam stond bekend als “zwart Nazareth” door de aanwezigheid van de vele jeneverstokerijen en de daaraan verbonden vervuiling. De gemeente Schiedam bestond uit vrij ver van elkaar gelegen dorpskernen  en er was nog geen elektriciteit en warm water in de huizen. Geen auto’s en fietsen en kinderen die vanaf hun tiende jaar moesten gaan werken in de jeneverstokerijen en arbeidstijden van 15 uur per dag en 6 dagen per week waren heel gewoon.

In dat jaar richt L.M. Krabbendam (bloemist hier ter steede)  de eerste Schiedamse voetbalclub op en noemt hem “Vitesse”. Nadat de oprichter de stad heeft verlaten is de vereniging geen lang leven beschoren.

8 MEI 1908

Na de terugkeer van L.M. Krabbendam in Schiedam vindt de officiële (her)oprichting van “Vitesse” plaats. Medeoprichters waren Kees Jansse, Willem Jansse, Leen Maagdenburg en ene Verwaayen. Spelers van het eerste uur: Gerrit vd Schouw, Manus Stolk sr, Kees Janse, Jan Ingenhous, Kees van Meurs, Leo Janse sr, A. vd Most, Jan Koene, Henk Scholte, A. Schilperoord, Willem Janse, gebroeders van der Horsen, Ab van Lith, gebroeders Streng, vd Most, Dries en ene Keuzenkamp. De (vriendschappelijke)wedstrijden werden gespeeld op een veld voor de werf van Gusto in de Gorzen.

L.M. Krabbendam, 1e voorzitter van de vereniging

1912

Voetbal werd een officieel erkende sport met een landelijke bond. De naam van de eerste Schiedamse voetbalvereniging moest echter worden veranderd omdat er in Arnhem al een club met de naam Vitesse was. Onder de naam “Geel-Zwart” (de kleuren van de Schiedamse vlag) ging de club verder.

1913

Chris van Dijk, wordt lid en zal decennia lang een illuster voorzitter worden.

1919

(sommige bronnen spreken van 1925) werd de naam, na een fusie met een andere voetbalclub,  weer gewijzigd en kreeg de club haar huidige naam “Schiedam”. Er werd gespeeld aan de Havendijk, in het Sterrenbos, aan de Parallelweg , in park Spieringshoek en op de Boshoek. (achter de B.K. Laan)

1921

Chris van Dijk wordt voorzitter en maakt “Schiedam” een bloeiende, actieve maar arme vereniging omdat de meeste leden uit de arbeidersklasse kwamen. Chris van Dijk legt binnen de vereniging de nadruk op sociaal gedrag.

1925

Schiedam wordt kampioen en mag promoveren naar de KNVB. In die tijd moest daar echter inleggeld voor worden betaald en dat had de club niet. De heer Ris van Hermes DVS schoot te hulp en doneerde dit bedrag.

1933

Op 8 mei wordt het 25 jarig bestaan gevierd met een receptie en een feestprogramma.

1935

Het bestuur koopt op de veemarkt in Delft 8 schapen om het gras van het voetbalveld in goede conditie te houden. Enkele jaren later werden ze met een goede winst verkocht.

1938

Op 8 mei wordt het 30 jarig bestaan gevierd.

1943

Tijdens de 2e wereldoorlog loopt uiteraard het ledental sterk terug en de vereniging moet van de gemeente verhuizen van Spieringshoek naar Boshoek omdat de vereniging te klein was geworden voor zo’n groot veld als Spieringshoek.

1945

Een groot aantal leden van het ter ziele gegane ASV wordt lid van Schiedam waardoor de club de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog kan opvangen.

1946

Bertus Zonneveld richt een juniorvoetbalafdeling op. De trainers zijn Arie Zonneveld en Nelis Reynierse.

1947

Honkbal opgericht
Diezelfde Bertus Zonneveld start samen met Jo Ebben en Jo Spruijt een honkbalafdeling om  de voetballers ook ’s zomers een vorm van sportbeoefening te kunnen bieden. Trainer/coach wordt de heer Sigmond  en al  in het eerste jaar wordt Schiedamhonkbal 4e in het rayon Zuid-Holland.

Uit een interview met Bertus Zonneveld: “In één van onze eerste wedstrijden tegen Overmaas hadden we nog maar 1 bal over van de 4 die we van het bestuur hadden meegekregen. De werper gooit … de slagman slaat en … weg was de bal ! Probleem was dat niemand een klap van een houten knuppel tegen een bal gehoord. Hoe lang we ook in de lucht bleven kijken, de bal was en bleef zoek en niemand begreep er een jota van. Iedereen ging de bosjes in om de bal te zoeken en we vonden twee eerder zoekgeraakte ballen. We wilden net verder gaan met spelen toen mij als achtervanger iets opviel aan de thuisplaat. Die waren in die tijd niet zo mooi van strak rubber zoals nu maar het was een soort platte witte stoffen zak die met grote spijkers in de grond was vast gemaakt. De thuisplaat was zoals ik zag een beetje opgebold en toen ik hem met mijn voet wat strakker wilde trappen voelde ik iets hards en krijg nou wat jawel hoor de bal was onder de thuisplaat geschoten en niemand had het gezien !!! “

Onder andere om de honkballers aan echte Amerikaanse honkbalpakken te helpen werd in 1947 ook een  damescomité opgericht dat tijdens commissieavonden van meelzakken en lakens de mooiste honkbalpakken ( en later ook jacks en badges) maakte.

2e van rechts Bertus Zonneveld

1948

Op 8 mei 1948 wordt het 40 jarig bestaan gevierd met een receptie in Corner House, is Chris van Dijk 35 jaar bestuurslid en 27 jaar voorzitter. Het honkbalteam wordt kampioen en speelt met DOS2 (Utrecht) en Halfweg (Haarlem) om promotie. Schiedam en DOS2 promoveren naar de landelijke 2e klasse.

1949

De voetbaljunioren  van Schiedam winnen de stedelijke spelregelwedstrijd van de Schiedamse Scheidsrechters Vereniging. Het 1e honkbalteam wordt 2e in de landelijke 2e klasse.

1950

Na 29 jaar voorzitterschap geeft Chris van Dijk de hamer over aan Jo v.d. Touw, die tot 1990 voorzitter zal blijven.

Midden onder: Jo van der Touw

1953

8 mei 45 jarig bestaan.
Het bestuur bestaat uit: Jo v.d. Touw, H. (Bertus) Zonneveld secretaris, Job van Meurs penningmeester, Jan Kinds, J v.d. Kooy, Jo Ebben, G. Zonneveld

Beslissingswedstrijd om de 2e plaats tegen Sparta2 wordt met 4-0 gewonnen en Schiedam mag promotiewedstrijden spelen voor 1 plek in de overgangsklasse. HFC Haarlem 2 is te sterk en promoveert.

1955

Voetbal wordt kampioen ( “vanachter de groen tafel” in verband met een protest van Martinit). Spelers waren o.a. Piet Tettelaar, Goof Janse, Joop van Gent, Dick Molenaar, Frans vd Poel Sr en Cock Reynierse. De voetbaljunioren  winnen wederom de stedelijke spelregelwedstrijd van de SSV.

Vangen zal ik die bal ook al kost het een nat pak!

1956

Oprichting aspirantenvoetbalafdeling en het honkbalteam wordt onder enthousiast oog van meer dan 1000 toeschouwers kampioen. Promotiewedstrijd voor de overgangsklasse tegen HEDW, OVVO2 en SC Haarlem 2. HEDW en OVVO2 promoveren.

1957

Er wordt een groot meerdaags jubileumtoernooi gehouden ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de honkbalafdeling.

1958

Verhuizing naar Sportpark Harga en de leden bouwen daar eigenhandig een kantine en kleedkamers.

1958

8 mei 50 jarig bestaan. Feest in Musis Sacrum met optreden van o.a. “De Spelbrekers“. Het bestuur bestaat uit A. van der Touw, J. v.d. Kooy, P. Harreman, J. Ebben,T. krommenhoek, G. Zonneveld, J. van Meurs, J. van der Touw, H. Zonneveld. In datzelfde jaar wordt honkbal 1 wordt weer kampoen en promoveert naar de landelijke 2e klasse. Werper Cock Reynierse jr. gooit  in de kampioenswedstrijd 16 maal drie slag.

1959

Op sportpark Harga wordt door zelfwerkzaamheid een echte werpheuvel en gravelbanen aangelegd tussen twee voetbalvelden.

1959

Damessoftbal erbij
De emancipatie doet haar intreden en door de dames van Kempen en Schol wordt een damessoftbalafdeling opgericht.

1960

Op 8 maart bestaat het damescomité 12 ½ jaar en het bestuur biedt hen een officiële receptie aan. Op 1 oktober wordt Chris van Dijk gehuldigd voor zijn vele verdiensten en wordt voor het eerst elektriciteit op Sportpark Harga aangesloten. Honkbal degradeert naar het rayon Zuid-Holland.

1961

Met international Ben Tromp als trainer/coach eindigt Schiedam honkbal met ADO2 op de bovenste plaats. Schiedam wint de beslissingswedstrijd met 7-2 en wordt kampioen. Promotiewedstrijden tegen VUC en (degradant) Feyenoord, de laatste blijft 2e klasser.

1962

Op 31 mei vindt op sportpark Harga de opening plaats van het eerste Amerikaanse honkbalveld in Nederland dat door de leden zelf is aangelegd. Het veld werd geopend met een wedstrijd tussen het Nederlands team en een team van de USA luchtmacht in Duitsland.

Spelers van het Nederlands team: Herman Beidschat, Jan Smidt, Ricky Kershout, Wim Crouwel, Boudewijn Maat, Henny Regeling, Roel Hopma, Henk Keulemans, Leo Kops, Ruben Leysner, Han Urbanus, Nol Houtkamp, Ab Slamon, Simon Arrindell, Hamilton Richardson. Coach was: Ron Fraser.

Schiedamcoach Henk van Kempen start met “zomeravondhonkbal”, een doordeweekse nederlaagserie tegen bekende clubs.
Rayon wordt landelijke 3e klasse en Schiedam eindigt met Sparta 3 gelijk op de bovenste plaats. Sparta zegeviert met 15-5 en is de kampioen.

1962

Er vindt in sneltreinvaart een fusie plaats tussen Schiedamhonkbal en  SVV. Schiedam neemt de plaats van SVV in de 2e klasse in. Schiedam wordt hierdoor de 3e honkbalvereniging in grootte van Nederland. (vijf seniorenteams en 3 jeugdteams)Trainer wordt international Ton Fabrie en Henk Kempen gaat (spelend)coachen met Wout vd Have als assistent. Door het bereiken van de 2e plaats volgt promotie naar de landelijke 2eklasse.

1963

Honkbal speelt in de landelijke 2e klasse met als coach international Ben Tromp. Pitcher Jan van Naamen zit in militaire dienst dus kan hij de clubtrainingen niet volgen. Hij krijgt van coach Tromp lessen mee van Europa’s beste pitcher op dat moment Herman Beidschat.

1965

Op 1 januari H.M. (Bertus) Zonneveld 25 jaar secretaris. Een Schots voetbalteam “Clark Chapmanclub uit Glasgow” komt op bezoek bij “Schiedam”. Honkbal wordt kampioen na het spelen van een beslissingsdriekamp met HSC Tilburg en Feyenoord. en gaat weer in de landelijke 1e klasse spelen, helaas voor korte duur want in 1968 volgt weer degradatie naar de landelijke 2e klasse.

1968

8 mei 60 jarig bestaan. Bestuur: Jo van der Touw, Wim van der Touw, Jo Ebben, Bertus Zonneveld, Piet van der nagel, Theo Krommenhoek, Frans van der Poel, Gerard Zonneveld, Piet Voorwald.

Receptie in restaurant Europoort en groot feest in de Margriethal met optreden van o.a. de Three Jacquets en Rita Corita. Lijstje van “ouwegetrouwen” : L.M. Krabbendam sinds 1908, J. Streng sinds 1910, Chr van Dijk sinds 1913, Z.M. Kolmeijer sinds 1914, E.K. Schell sinds 1928, A. Streng sinds 1928, H. Den Hollander sinds 1930, A. Schell sinds 1933, J van Meurs sinds 1935, H.M. Zonneveld sinds 1937, G.F. Zonneveld sinds 1937, A.W. Lowes sinds 1937, B. Rijsdijk sinds 1937, A.P. Zonneveld sinds 1940.

1969

Op 2 juni wordt voetbal 1  kampioen  van de RVB en promoveert naar de 4e klasse KNVB. Trainer is Nico van Huet. Spelers o.a. Eef Krabbendam, Cor Gudde, Aad van der Tas, Nico van Huet jr, Jan van Naamen, Cees de Rover, Jaap Jongman, Harry vd Meer, Leo van IJzerloo, Wim Scholte, Cees Heydra, Ande Holster, Wim Kiers. Grensrechter Wim Romijn en elftalleider Theo Krommenhoek.

Drie honkbalteams worden kampioen en promoveren.

Het 1e honkbalteam wordt kampioen na het spelen van een beslissingswedstrijd tegen Donar (2-0) . Er volgen promotiewedstrijden tegen VUC en Bloemendaal. De drie clubs eindigen gelijk met 2 punten. Na het spelen van beslissingswedstrijden (VUC-Schiedam 0-6) en Schiedam-Bloemndaal 6-2)  promoveert Schiedam naar de landelijke 1eklasse onder leiding van coach Nico Kolmeier. Spelers: Joop Bouman, Joop Falentijn, Henk Roosloot,Ton Ebben, Wout vd Have (ass coach), Jack Leurs, Aad vd Hamer, Joop Lupker, Adri Vermeulen, Wiebe Pannekoek, Wim Falentijn.

1970

In januari wordt Jo Ebben gehuldigd voor het feit dat hij 25 jaar secretaris en 25 jaar honkbalbestuurslid is. Schiedam krijgt de Sportprijs 1969 van de Gemeente Schiedam.

1971

Schiedam honkbal krijgt een Amerikaanse gastcoach Tom Williams maar degradeert toch naar de 2e klasse

1972

Op 2 april bestaat de honkbalafdeling 25 jaar en speelt o.l.v. coach Cor vd Velden in 2e klasse landelijk. Op 4 april 1972 stopt Joop Lupker na 198 wedstrijden in Schiedam 1 honkbal.

Damessoftbal 1 wordt kampioen in de Haagse competitie.

1973

8 april de 1e uitgave van “De homerunner” een programmablad bij wedstrijden van honkbal 1. Het MCB (M.C. Bakker) jeugdhonkbalteam wordt onder leiding van coaches ome Arie Zonneveld en Koos Heijnemans kampioen van Nederland.

1974

Damessoftbal wordt kampioen (werpsters Ria Bras en Pam Smid) en promoveert naar de landelijke 1e klasse. Coach Emille Vervloet . Gerda Krabbendam-vd Giessen speelt haar 250e wedstrijd (in 15 seizoenen)  Speelsters: Gerda Krabbendam-vd Giessen, Gerda Korpel-Krabbendam, Fia van Mazijk, Gre Krommenhoek, Anita Pannekoek, Anel van Huet, Joke Pannekoek-Spruijt, Diny Lebbink, Truus Bras.

Honkbal 1 wordt kampioen maar verliest de promotiewedstrijden tegen Spartaan met 1-0 en SC Haarlem met 7-5.

De jaarcontributie is nog geen 30 gulden!

1975

Damessoftbal promoveert naar landelijk.

1977

Herensoftbal erbij
Oprichting herensoftbal en al direct wordt de finale van het Nederlands kampioenschap bereikt. Hier wordt kennis gemaakt met echte fastball-pitchers en dat was Schiedam iets te machtig.

1978

8 mei 70 jarig bestaan

1979

In september doet damessoftbal 1 mee aan een internationaal toernooi in Pisa (Italie) en wint de 1e prijs.

1980

Schiedam honkbal speelt 9 jaar achtereen in de landelijke 2e klasse.

1983

8 mei 75 jarig bestaan. Een aantal Schiedamsoftbaldames wordt gekozen in het rayonteam dat een toernooi in Amerika gaat spelen.

1984

Damessoftbal 1 wordt kampioen in de 1e klasse en promoveert naar de landelijke hoofdklasse. Coach Kees Bol.

1985

Een girls softball team uit New York State bezoekt Schiedam.

1987

Damessoftbal 1 brengt een bezoek aan Amerika en wordt 2e tijdens een groot toernooi in de staat New York.

1988

8 mei 80 jarig bestaan.

1989

Van 23 juli t/m 9 augustus bezoekt een jeugdsoftbalteam de Town of Rotterdam USA en Florida. Softbal-junioren worden kampioen van Nederland

1990

Oktober Jo v.d. Touw geeft na 40 jaar de voorzittershamer over aan Wiebe Pannekoek.

Honkbal loopt leeg

Damessoftbal 1 speelt in de landelijke hoofdklasse met de speelsters: Sanne ‘t Hart, Andra Moree, Mireille Hammink, Nicole Posno, Debby de Gids, Marjolijn Berkhout, Vd Heuvel, Ludy Salomons,  Simone ’t Hart, Gyselle Korpel, Monique Zagwijn, LindaBol, Mirelle Gillárd, Conny Jonkman, Sandra Bol. Coach Kees Bol, ass coach Aad de Groot, leidster Neil Geistdorfer, scorester Mary Ostiana.

Een softbalteam uit de Town of Rotterdam ( New York State USA) brengt een bezoek aan Schiedam

1991

Damessoftbal speelt in de landelijke hoofdklasse met de Amerikaanse werpster Andrea Nelson, die aan het eind van het seizoen beste werpster van Nederland zal worden.

Speelsters: Debbie de Gids, Conny Jonkman, Ludy Rouss, Monique Zagwijn, Marjolijn Berkhout, Sandra Bol, Mireille Gillárd, Mireille Hammink, Andrea Moree, Sanne ’t Hart, Simone ’t Hart, Jolanda Droog, Miranda Voets, Marjolijn van Dijk, Denise Lubbers.

Coach Gilbert Ostiana, assistent coach Rob vd Linden.

1992

Dankzij een 2e plaats in de 1e helft van de 1991 kompetitie mag damessoftbal 1 van 15 t/m 20 september meedoen aan de Europa Cup II (Cup of the Cups) in het Tjechische Pribram. Na het ijzersterke Italiaanse clubteam van Parma wordt Schiedam eervol tweede.

Tengevolge van degradatie uit de hoofdklasse vindt aan het eind van het seizoen een grote leegloop van speelsters van het eerste softbalteam plaats.

Het softbalaspirantenteam wordt kampioen van Nederland.

Staand vlnr: Rob vd Linden ( ass. Coach),  Ingrid Schouten, Lisette Mulder (+), Tally v Beijeren, Aad Siebel ( leider), Brigitte Zagwijn, Linda Bol, Jacqueline de Heer, Gilbert Ostiana (coach), Zittend vlnr: Yildiz Veugelers, Marjon van Dijk, Sylvia Ebben, Nel Geistdorffer (verzorgster), Monique van der Steen, Vanessa van Duuren, Simone ’t Hart, Karin Bos.

1993

Nieuwe coach Leo Buiteman gaat met een totaal vernieuwd en verjongd 1e damessoftbalteam in de landelijke eerste klasse spelen.

Schiedam krijgt de organisatie van Europa Cup II (Cup of the Cups) damessoftbal en ontvangt teams uit Moldavie, Italie, Frankrijk, Engeland, Zweden, Tsjechie en Oostenrijk. Ten gevolge van hevige regenval staan heel veel leden tot diep in de nacht met pompen en oude matrassen op het veld van Harga om dit bespeelbaar te maken.

1994

Leo Buiteman coach damessoftbal 1 landelijke 1e klasse.

1995

Een jeugdhonkbalteam en een jeugdsoftbalteam brengen een bezoek aan Amerika. Ton Ebben wordt (tijdelijk)coach van damessoftbal 1 in de landelijke 1e klasse omdat Leo Buiteman als coach van Jong Oranje wordt aangesteld.

1996

Leo Buiteman coach damessoftbal 1 landelijke 1e klasse. Honkbal 1 promoveert naar de hoofdklasse van het district Zuid van de KNBSB.

Bij de afdeling voetbal is in de afgelopen jaren een grote leegloop ontstaan en er zijn nog nauwelijks genoeg leden om twee elftallen op de been te brengen. De voetbalafdeling wordt slapend lid van de KNVB.

Het softbal-juniorenteam wordt kampioen van Nederland.

1997

Een jeugdsoftbalteam uit de Town of Rotterdam ( New York State USA) brengt een bezoek aan Schiedam.

1998

8 mei 90 jarig bestaan.

1999

Verhuizing naar Sportpark Bijdorp. Schiedam honkbal dat onder coach Douglas Juenke een aantal zeer succesvolle jaren heeft gekend loopt leeg en de honkbalafdeling moet weer gaan opbouwen.

Schiedam organiseert de Europacup herensoftbal

2001

Tijdens de feestelijk opening van het nieuwe clubgebouw krijgt “ome Toon” een koninklijke onderscheiding voor zijn decenialange arbeid voor de S.V. & H.V. Schiedam.

2008

Het 100 jarig bestaan wordt gevierd met een kleinschalige reünie.

Erelid A.P. “Ome Arie” Zonneveld op 89 jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed overleden. Hij werd in 1940 lid van Schiedam en werd naast zijn actieve bezigheden als voetballer en honkballer vooral een boegbeeld als jeugdtrainer en coach bij voetbal en honkbal. Honderden jonge “Schiedammers” bracht hij  de eerste beginselen van deze sporten bij en daarnaast was hij vooral een voorbeeld en “leraar” in sociale vaardigheden en sportiviteit. In 1973 werd hij met “zijn” MCB jeugdhonkbalteam Kampioen van Nederland.

2014

Honkbal: Onder leiding van Leo Voogd en Joop Groen wordt de honkbalselectie kampioen van de 2e klasse en promoveren naar de 1e klasse (de hoogst haalbare wedstrijdsport klasse). Arie Korpel en Ger Droog helpen bij de trainingen en thuiswedstrijden met de BP.

Selectie (v.l.n.r.) Staand: Joop Groen (assistent-coach), Roeland Offermans, Adri Mabelis, Leon Korpel, Arno Verbrugge, Roland van Ee, Tjeerd Boer, Gino Spruit Bleeker, Sander Bol, Wim van Zon (scoorder), Leo Voogd (Hoofdcoach. Zittend: Stefan Droog, Michel Vervloet, Twan van Lier, Kim Maltha, Dario Spruit Bleeker, Dimitri Kwetsie, Lennard Bol.