JEUGDREIS 2016
INTO SPACE

Nou space... Het is België geworden!

JEUGDREIS 2016 – HERENTALS

DAG 1

Na redelijk stipt op tijd vertrokken te zijn vanaf de parkeerplaats in Schiedam kwam de bus met de jeugd en een deel van de begeleiders na twee uur rijden aan in het pittoreske Herentals, Belgie.
Het kleine busje met daarin drie begeleiders en een heleboel bagage had pech met de navigatie en de verkeersdrukte en kwam een uurtje later. Toen hadden de kinderen hun kamers al ingericht, waren de bedden opgemaakt en was het buitenspelen al begonnen. Ideaal!

De magen knorden inmiddels wel en kok Michel begon dan ook snel aan het diner van vanavond: patat met mayonaise en/of curry, appelmoes en de keus uit frikandel of kipcorn.

Aangezien we ons bewust waren van het feit dat het 4 mei was hebben we om acht uur uiteraard met de hele groep een indrukwekkende twee minuten stilte in acht genomen.

Vervolgens werden de teams bekend gemaakt die deze week om de hoofdprijs zullen strijden. Dit zijn, in willekeurige volgorde:

De Sterren:
Daisy
Bibi
Bo
Beau
Sam

De UFO’s:
Tess
Davy
Denise
Daan
Damian

De Aliens:
Luuk
Sierra
Manon
Tim
Ruben

De Planeten:
Lars S.
Raven
Alex v.D.
Tygo
Arshan

De Astronauten:
Lars P.
Anas
Terry
Lucas
Alex P.

De Raketten:
Noah
Jesper
Justin
Pascal
Thijs

De eerste opdracht voor de teams was het maken van een totempaal waarin de naam en de spirit van de groep en groepsleden tot uitdrukking kwam. We hebben weer veel originele creaties voorbij zien komen. Op Facebook zijn ze al te zien! Deze totempaal kan gedurende de week ook eenmalig als joker worden ingezet waarbij de punten voor dat spel verdubbelen. Tactisch denken is dus een pre!

Na een korte pauze en verkleedmoment vertrokken we met de hele groep naar het bos voor het dierengeluidenspel. In het pikkedonker gingen de kinderen op een bepaalde volgorde op zoek naar “dieren” als de hond, kat, kip, ezel en haan. Dat het moeilijk is om je in een pikdonker bos waar van alle kanten geluid komt te orienteren is iedereen wel duidelijk geworden. Het was leuk om te zien dat de oudere kinderen goed op de jonkies letten en de groep goed bij elkaar hielden.

Na een snack in de vorm van een zakje chips en iets te drinken gingen alle kinderen rond de klok van half 12 richting bad- en slaapkamer voor hopelijk een goede nachtrust.
Morgenochtend aan de ontbijttafel zullen we zien in hoeverre dat gelukt is.

Tot morgen!

DAG 2

Later dan verwacht waarschijnlijk, maar door omstandigheden is er gisteren niet aan verslag toegekomen. Helaas is de upload van de foto’s op Picasa ook door technische problemen vertraagd.
We kunnen jullie geruststellen – op de foto’s staan alleen maar lachende blije kinderen en begeleiders. Dat kan ook niet anders met zulk mooi weer en zo’n leuk programma!

Na een korte nachtrust werden de kinderen rond de klok van half acht gewekt met potten en pannen waarna ze systematisch door het douchesysteem zijn gevoerd.
Een klein uurtje later verscheen iedereen dan ook met kleine, maar schone oogjes aan de ontbijttafel.
Als je ‘s nachts gewoon blijft doorverbranden heb je wel trek in een ontbijtje natuurlijk. Grote stapels boterhammen en schalen vol gekookte eieren werden dan ook soldaat gemaakt.

Na het corvee begonnen we met het 60 vragenspel in het dichtbij gelegen speelbos. Verspreid door dit bos hingen vragen aan de bomen die de kinderen in een bepaalde volgorde moesten beantwoorden.
Dit jaar kwamen er weer fantastische antwoorden voorbij die we hier nog niet zullen verklappen. Op het einde van het kamp bij ons clubgebouw zullen die nog uitgebreid gememoreerd worden.

Nadat dit spel was afgerond en alles netjes was opgeruimd was er nog wat tijd voor vrij spelen terwijl de lunch voorbereid werd.
Met uiteindelijk heel wat lunchcalorieen in de lichamen gingen we op voor de zeskamp. Op de onderdelen krattenloop, estafette, dronken honkballer, waterballonwerpen, dienbladenrace en frisbeewerpen hebben we weer heel wat gedenkwaardig momenten gezien. De dit jaar verse teamleiders pakken hun rol erg goed op en hebben een goeie mix van fanatisme, teamspirit en behulpzaamheid.

En nog was het dagprogramma niet voorbij! Na een pauze begon het Sponzenspel waar telkens twee teams tegen elkaar strijdden. Twee groepsleiders aan een kant van het speelveld en hun teamleden door elkaar aan de andere kant. De bedoeling is om de sponzen te doordrenken met water en die vervolgens in handen van een teamgenoot te krijgen zodat deze die in een emmer kan leegknijpen. Volste emmer wint!
Wat het extra leuk maakt is het feit dat de spelers elkaars sponzen mogen onderscheppen, wat dus ook veelvuldig werd gedaan. Dit heeft heel mooie actiefoto’s opgeleverd. Jammer, misschien morgen! 🙂

Buiten heerste inmiddels een gevoelstemperatuur van 26 graden dus het spel ging naadloos over in een episch watergevecht waar de veldslagen uit The Lord of the Rings niks bij waren. Gelukkig droogde alles snel bij dit soort temperaturen. We gaan er dan ook van uit dat er geen zeiknatte kleren in tassen zijn gepropt. Dat scheelt weer wat schimmel afschrapen voordat het de wasmachine in kan.

Tijd voor het avondmaal! Vandaag stond er spinazie/sperciebonen met gekookte aardappelen en een gigantische gehaktbal op het menu. We weten niet of ze thuis spinazie lusten, maar hier in ieder geval wel.

Voor het avondprogramma startten we met het smokkelspel waar de kinderen zo goed mogelijk goud, zilver en diamanten moesten in- en verkopen, ondertussen wakend voor de tikpolitie die de buit zomaar kan afpakken.
De Raketten hebben voor dit spel hun joker ingezet en op die manier hun punten verdubbeld.

Aangezien de Majors en Rookies niet met het laatste spel mochten meedoen zorgden ze zelf voor een feestje. En iedereen was uitgenodigd! Op de Facebookpagina staat een filmpje van de dansmoves van een paar van deze party animals.

Het laatste en ook nieuw spel was De Nachtwacht waar de kinderen in het donker op zoek moesten gaan naar een geluid, ondertussen zelf niet pratend omdat ze anders “afgeschenen” konden worden en zodoende minpunten verzamelden.Dit spel heeft een flinke verschuiving in het klassement veroorzaakt.

De tussenstand op dit moment:

– De Planeten
– De Raketten
– De Astronauten
– De Aliens
– De UFO’s
– De Sterren

We hadden ons voorbereid op weer een korte nacht, maar wonder boven wonder was binnen een half uur alles stil. Ook wel eens lekker.

Zoals gezegd volgen de foto’s op Picasa op een later tijdstip.

Tot morgen!

DAG 3

Vandaag stond de trip naar Bobbejaanland op het programma. Na het wekken en een stevig ontbijt mochten de kinderen hun eigen lunchpakket gaan samenstellen met minimaal twee boterhammen, door de leiding aangevuld met twee pakjes drinken en een zakje snoep.

Aangezien 6,5 kilometer lopen, zeker voor de kleinsten onder ons, gewoon te ver was en er geen budget was voor aanvullend busvervoer is er voor gekozen om met een grote personenauto te gaan pendelen tussen het kamphuis en Bobbejaanland. Helaas werden de groepen op zowel de heen- als terugweg regelmatig geteisterd door verkeersproblemen zodat dit nog een aardige logistieke operatie bleek te zijn.
Ondanks dat was in de loop van de ochtend iedereen binnen en kon het pretparkavontuur beginnen.
Het was weer grappig om te zien dat sommige allerkleinsten wel in de engere attracties durfden terwijl andere oudere kinderen hier toch maar liever verstek lieten gaan. De inmiddels legendarische Typhoon achtbaan is daar een mooi voorbeeld van. Geeft niks! De bloemenbootjes zijn ook leuk!

Ondertussen genoot thuisblijver Arjan van de sport en het spel van het nabijgelegen kerkkamp terwijl hij het kamphuis met hand en tand verdedigde tegen andere kampeerders die even van het toilet gebruik wilden maken, douchen, scheren en hun telefoon opladen. Jammer dan, de commando’s poepen ook in het bos en anders moet je maar Center Parcs boeken.

Toen aan het einde van de dag iedereen in een combinatie van vermoeidheid en volledig strak staan terugkeerde uit het pretpark was er nog tijd voor wat vrij spelen terwijl kok Michel het diner bereidde.

Op het menu vandaag:

Spaghetti bolognese met geraspte kaas
Een frisse salade
Vanilleijs met slagroom

Na het eten werd er hout gesprokkeld en ging de vlam erin. Na een uurtje rond het kampvuur vertrokken de Rookies en Majors lekker naar bed terwijl de rest bleef zitten, muisstil luisterend naar een verhaal over een neergestortte UFO, rottende zombie-aliens op jacht naar kindervlees en een verloren gegane sonde waarmee het moederschip kon worden opgeroepen. Wie het aandurfde werd uitgedaagd om in het donkere bos op zoek te gaan naar deze sonde. Voorzichtigheid was echter geboden, want als de zombie-aliens er nog zaten hadden ze honger!

En uiteraard zaten ze er. We hebben sommige kinderen zo hard horen gillen dat jullie het bijna in Nederland gehoord moeten hebben. De sonde werd uiteindelijk buitgemaakt door Luuk van team De Aliens, wat een mooie toevalligheid is.

Op het moment van schrijven zitten de ouderen nog gezellig rondom het nog lang niet gedoofde kampvuur en zullen ze uiteindelijk naar bed vertrekken. Als ze maar niet eng gaan dromen…

Tot morgen!

DAG 4

Op weer een zondoordrenkte dag ontwaakten begeleiders en kinderen langzaam door het gefluit van vogeltjes op het complex De Brink.
Maar het kan ook een ruwe verstoring zijn geweest door wekkers en potten en pannen.

Vandaag was de dag van de selfietocht. De leiders hadden een tocht uitgezet en tegelijkertijd op verschillende plaatsen op de route selfies genomen.
Aan de kinderen om deze plekken op te zoeken en die selfies na te maken. Dus met zowel de juiste lokatie als de enscenering. Uiteraard stonden de foto’s niet op de juiste volgorde in het boekje, dus opletten was een vereiste!

Gedurende de tocht hadden de groepen een tweede uitdaging, een stuiterballetje ruilen voor iets leukers, dit vervolgens ook weer, net zo lang tot er iets werd buitgemaakt dat volgens henzelf leuk genoeg was om punten mee te scoren bij de strenge begeleidersjury.

En we blijven het zeggen: dit zouden we bijna elk weekend moeten doen. Voor de in totaal zes stuiterballetjes zijn er -onder andere- een ventilator, waterpistolen, een action figure, een complete schoonmaakset verschillende etenswaren en een rieten hoed gescoord.

De laatste groep keerde pas rond de klok van drie uur terug, zodat besloten werd om de driekamp in te korten tot een tjoekbaltoernooitje, zodat de kinderen ook tijd hadden om af te koelen en bij te komen van toch ruim 8 kilometer lopen (en dat is als je het in 1 keer goed deed)! Beelden van het afsluitende potje tussen de begeleiders en de honkbal aspiranten staan op de Facebook pagina van de Jeugdreis.

Inmiddels lustte iedereen wel weer wat en was het al weer tijd voor het diner. Wat gaat de dag snel als je plezier hebt.

Op het menu vanavond:

Bami met kip en pindasaus naar keuze
Kroepoek en komkommer
Vanilleijs met slagroom

Na het corvee werd iedereen aangespoord om zich mooi om te kleden voor de casinoavond. Inmiddels is dit een onderdeel waar iedereen echt naar uitkijkt.
In Casino De Brink konden de kinderen kiezen tussen roulette, eenendertigen, blackjack, bingo en dobbelen. Tijdens deze spellen konden naast fiches ook tokens worden verdiend waarmee gegrabbeld kon worden. In die grabbelton zaten briefjes waarmee bijvoorbeeld een timeout gegeven kon worden aan een ander team, gratis fiches of het afpakken van een deel van de verdiensten van een concurrent.

Rond de klok van half elf gingen de Rookies en Majors naar bed en konden de andere kinderen nog tot half 12 uur blijven doorspelen. Deze kans werd werkelijk tot de allerlaatste seconde gebruikt!

Na de sluiting van het Casino konden de aspiranten dames en heren en de pupillen kiezen of ze mee wilden doen met de dropping. Wel liefst 14 kinderen hebben hier gebruik van gemaakt.
Inmiddels is het kwart over twaalf en zijn ze naar het startpunt gereden. We zijn benieuwd hoe laat ze terugkomen…

Morgen is het tijd voor de grote schoonmaak en het lepelspel met vragen over het kamp en dan komen we al weer richting Schiedam.
Dit is dus het laatste verslag, maar om de verhalen straks in het echt te horen is natuurlijk nog veel leuker.

Als laatste de tussenstand. Het is echt nek aan nek maar op dit moment is de stand als volgt:

De Planeten
De Aliens
De Raketten
De UFO’s
De Sterren
De Astronauten

Er kan dus nog van alles gebeuren. U hoort morgen op het veld wie er met de prijs vandoor gaat.

Graag tot dan!