JEUGDREIS 2015
DIEP IN DE ZEE

Maar wel in Loon op Zand!

JEUGDREIS 2015 – LOON OP ZAND

DAG 1

Na een uitgebreide tour door ons eigen Schiedam draaiden we na 20 minuten dan eindelijk de snelweg op richting Loon op Zand. Een populaire bestemming, gelet op het aantal auto’s dat die kant op ging. Al snel stonden we dan ook in de, volgens de chauffeur, enige file van Nederland. De snoepindustrie kan de jaarcijfers naar boven gaan aanpassen en de Vereniging van Tandartsen kan ook goede resultaten tegemoet zien. We hebben het niet exact geteld maar we schatten dat er tijdens de busreis ongeveer 91 kilo snoep is gegeten.

Anderhalf uur later kwamen we dan uiteindelijk toch aan in het zonnige Loon op Zand. Als eerste is de kamerindeling bekend gemaakt en heeft iedereen hun tassen opgeborgen en de bedden opgemaakt. Het was goed om te zien dat de grootste jeugdleden de allerkleinsten hierbij goed geholpen hebben.

De benen konden na zo’n busreis wel even gestrekt worden dus iedereen ging vervolgens lekker het speelveld op voor een potje voetbal of om in de speeltuin te spelen. Ondertussen werkten de koks Rien en Michel aan een gezonde, doch voedzame maaltijd bestaande uit patat, appelmoes, kroketten en frikandellen met de bijbehorende sauzen.

Iedereen was erg benieuwd naar de indeling voor de spellen en de groepsnamen. Hieronder staan ze, met als eerste naam de groepsleiders:

De Zeepaardjes – Rob, Lars S., Caitlin, Daisy, Bo en Tygo
De Kwallen – Sven, Tess, Manon, Kaya, Thomas en Daan C.
De Garnalen – Darryl, Luuk, Denise, Isa en Jim
De Octopussen – Gijs, Rick, Sierra, Reganied en Ruben
De Schilpadden – Lars B., Femke, Eva, Jesper en Beau
De Walrussen – Youri, Anas, Raven, Pascal en Thijs
De Krabben – Chevy, Daan G., Alex, Lars P. en Tim

De Zeepaardjes waren als eerste aan de beurt voor de corvee, de rest mocht nog even naar buiten terwijl de voorbereidingen werden getroffen voor het maken van de totempalen. Iedereen liet zijn creativiteit de vrije loop en leefde zich uit op het beschilderen van karton en tafel. De totempaal heeft een driedubbele functie: als eerste is het de identiteit van de groep, er kunnen punten mee verdiend worden tijdens het maken en het kan (eenmalig) ingezet worden als joker tijdens de andere spellen.

Toen konden we ons opmaken voor het eerste avondspel, traditiegetrouw is dat het dierengeluidenspel in het bos. Tien leiders verstoppen zich in het bos en doen een dier na, de groepen moeten deze leiders in de juiste volgorde vinden om punten te scoren. Wie als eerste alle dieren heeft gevonden en binnen is krijgt de meeste punten, aflopend van 70 tot 10. Na twee keer een half uur (met een geluidenwissel tussendoor) vond iedereen zijn weg weer uit het donkere bos en keerden we terug naar het kamphuis.

Na een rondje drinken en een zak chips was het tijd om de kamers op te zoeken en te genieten van een goede nachtrust (?). Morgenochtend gaat de wekker om zeven uur weer en beginnen we aan dag 2. Tot morgen!

DAG 2

Na een korte nacht voor een aantal van de jeugdleden ging voor iedereen om zeven uur de wekker. Wakker worden was niet voor iedereen even makkelijk maar rond acht uur was iedereen dan toch gedoucht en aangekleed.

Om 08.30 stond het ontbijt klaar en zijn er flinke stapels boterhammen weggewerkt door jong en oud. Het corveewerk werd dit keer gedaan door de Schildpadden.

Het eerste spel van de dag was het Oceanisch Renspel, op volgorde zeventig door het bos verspreide vragen opzoeken en beantwoorden bij de leiding. Dit zijn vragen op het gebied van kennis, rekenen, spelling en topografie. Zo ziet u dat uw kind ook nog educatief bezig gehouden wordt! Een van de vragen was: “Noem de drie ingredienten van een prakkie”, waar antwoorden als “Pindakaas”, “Bloemkool, doperwten en wortels” en “Jus niet, want dat komt uit vlees en dat zit niet in een prakkie” op gegeven werden.

Na dit altijd leuke spel hadden de jeugdleden wat vrije tijd in afwachting van de lunch, waar onze jongens en meiden nader kennis hebben gemaakt met onze kampburen, een korfbalvereniging uit Hoogvliet.

Alsof ze ‘s ochtends niet gegeten hadden vielen de kinderen (aasgieren) ook nu weer aan op de lunch. Natuurlijk verbranden ze ook heel wat tijdens deze week! De gelukkigen voor de corveedienst na de lunch waren de Kwallen.

Een nieuw onderdeel dit jaar is The Highland Games voor de groepsleiders. Gedurende de week moeten deze krachtpatsers zich aan elkaar meten op verschillende typisch Schotse sportonderdelen. Vandaag trapten we af met boomstamwerpen. Aangemoedigd door de rest van het team droop het fanatisme ervan af en werden er grote prestaties geleverd.

Daarna kon de rest van het team ook weer aan de slag tijdens de Driekamp, bestaande uit Levend Tafelvoetbal, Tjoekbal en Trefbal. Uiteraard werd traditioneel afgesloten met een potje tegen de leiders, waar de junioren voor het eerst in de geschiedenis zegevierden!

De hierna op het programma staande vrije tijd werd weer goed besteed aan het onderhouden van de contacten met de voornamelijk vrouwelijke korfbalsters. Overigens is het verhaal van gemengd douchen een mythe en wordt er ook niet meer in zesjes gegooid (wat fijn is voor de dyscalculatorische jongeren onder ons). Zo leren we nog eens wat!

Rond de klok van zessen werd het diner geserveerd wat bestond uit aardappelen, spinazie, boontjes (prakkie!), salade, een gekookt eitje en een grote gehaktbal. Het toetje bestond uit vanille- of chocoladevla met room. We hebben kinderen bergen zien eten waar ze niet eens overheen konden kijken. In verband met de enorme hoeveelheid afwas waren er dit keer twee corveeploegen, te weten de Walrussen en de Garnalen.

Het eerste avondspel was het Smokkelspel. Dit in het bos gespeelde spel houdt in dat de kinderen zo goedkoop mogelijk goud, zilver en diamanten moeten kopen bij een leider, en deze bij een andere voor zoveel mogelijk te verkopen. Vervelend voor hen is dat er nog vier leiders rondlopen die de gekochte waardegoederen kunnen afpakken voordat deze verkocht zijn. We hebben menig sprintje en volhardende achtervolging gezien!

Na een korte pauze in het kamphuis werd begonnen aan het tweede avondspel, het Mosselspel. De kinderen moeten in tweetallen zoveel mogelijk “mossels” vinden in het bos. Dit zijn in aluminiumfolie verpakte bierviltjes. Uiteraard hebben ze hier een zaklamp voor nodig zodat ze de reflecterende mossels kunnen vinden. Echter! Ook hier lopen er weer leiders rond die de deelnemers kunnen flitsen. Het is dus zaak om je zo onopvallend mogelijk door het bos te bewegen en je zaklamp alleen te gebruiken als het écht nodig is!

Na terugkomst werd iedereen nog getrakteerd op een broodje knakworst, waarna iedereen zich naar de bad- en slaapkamers begaf voor hopelijk een goede nachtrust.

Morgen staat er weer een drukke dag op het programma . Tot dan!

DAG 3

Vanochtend werden de kinderen vanaf half acht gewekt (leiders natuurlijk een beetje eerder) en werd iedereen onder en door de douches gejaagd.

Het weer begon prima en dit is de hele tijd zo gebleven. Een prachtige, zonnige dag.

Na het ontbijt begonnen we met het eerste spel van de vrijdag: “Spons, Water en Vuur”. Een spel dat lijkt op het welbekende Steen, Papier, Schaar. Iedereen rent met een kaartje rond en tikt een andere speler.

Hierbij verslaat de Spons het Water, het Water het Vuur en het Vuur de Spons. De winnaar levert 1 kaartje in bij “zijn” begeleider en speelt met de andere verder. De verliezer haalt een nieuw kaartje en kan er dus geen een sparen voor de punten. Zoals elk spel werd ook dit weer bloedfanatiek gespeeld, dus na twee keer een kwartier met een korte rustpauze was iedereen al bijna klaar voordat we de dag begonnen waren.

Daarna konden de kinderen even van de zon en wat vrije tijd genieten terwijl de begeleiding de voorbereidingen trof voor zowel de lunch als de later op het programma staande “Meerkamp (water)spelen”.

Maar eerst moest natuurlijk, nadat menig boterham was weggewerkt, het tweede onderdeel van de “Highland Games” gespeeld worden. De groepsleiders mochten nu aan de bak op het onderdeel hamer slingeren. Met gevaar voor eigen leven zijn hier nog mooie foto’s van gemaakt.

De nu op het programma staande meerkamp bestond onder andere uit: Lekke Paraplu, Dienbladenrace, Waterballonnen overgooien, Sponzenvolleybal, Krattenrace en Dronken Honkballer. Er werd fel strijd geleverd en dit had flinke verschuivingen in het klassement als gevolg.

Na een drink- en speelpauze maakten we ons op voor de hindernisbaan. Op een groot uitgezet parcours moesten de deelnemers zich in estafettevorm wagen aan een korte sprint zonder en met catcherpak, door verschillende hoepels racen met verschillende lichaamsdelen, zaklopen, onder een zeil door tijgeren, tien keer om een knuppe draaien en eindigen met een buiksliding op een nat en glad zeil. Door de duizeligheid van het knuppeldraaien ging dit soms nog wel eens mis!

Het diner van vanavond was bami met kip, satesaus en kroepoek. Het dessert was een pannenkoek met ijs en slagroom. Culinaire hoogstandjes op jeugdkamp!

Het avondprogramma werd gestart met een spelletje Kickball, een combinatie van voetbal en cricket.

Omdat we zaterdag al een heel vol programma hebben staan besloten we tot het alvast spelen van de derde Highland Game, het zijwaarts omhoog houden van twee zware emmers.

Ondertussen waren enkele kampleiders al begonnen met fikkie steken dus die waren helemaal in hun element!

Na een drinkpauze konden de kinderen proberen te raden welke jeugdfoto’s bij welke leider hoorden in het Fotospel.

Toen dit was afgelopen en het kampvuur goed brandde begaven de groepen zich naar de vuurplaats, waar een spookverhaal werd verteld over een oude bewoner van het landgoed rond het kamphuis. Natuurlijk waren de allerkleinsten al eerder naar bed gebracht na eerst even van het knapperende vuur genoten te hebben.

Na het spookverhaal moesten de kinderen in de donkere bossen op zoek naar “het been van de graaf”.

Toen de kinderen terug gekeerd waren konden ze nog genieten van een broodje hambuger, waarna de bedden nu toch echt werden opgezocht.

Zoals gezegd is zaterdag een drukke dag met de traditionele speurtocht (in een nieuw jasje) en de casino avond op het programma.

Tot morgen!

DAG 4

De weergoden waren ons vandaag iets minder gunstig gezind met de speurtocht op het programma. Ondanks dat verschenen we met frisse moed aan het ontbijt, waar we meteen een lunchpakket maakten aangezien we pas tegen het einde van de middag weer bij het kamphuis zouden aankomen.

Zoals gisteren al gezegd was de vossenjacht dit keer in een nieuw jasje gestoken en veranderd in een Usie-tocht. Zoals een selfie een zelfportret van 1 persoon is, is een usie dat van een hele groep.

Weken geleden hadden enkele leiders deze tocht al uitgezet in Loon op Zand en meer dan 100 van dergelijke groepsportretten gemaakt op verschillende locaties. De bedoeling vandaag was dat de teams deze plaatjes gingen reproduceren op dezelfde manier en op dezelfde locatie. Daarnaast waren er nog steeds vossen verstopt in het dorp. Door een usie met deze te maken konden er ook nog bonuspunten verdiend worden.

Naast een selfiestok kregen alle teams ook nog een een paperclip mee met de opdracht om deze te ruilen voor iets mooiers, groters of beters. Enkele van de resultaten van de dag waren een Senseo apparaat, een koffieservies, een servethouder, twee vazen en een zakje bonbons. We zouden het haast elke dag gaan doen! Bijna hadden we nog een echt konijntje gehad, ware het niet dat een van de leidsters daar een stokje voor stak.

Na onderweg geluncht te hebben begon iedereen aan het tweede deel van deze leuk ontvangen speurtocht en uiteindelijk keerden we tegen de klok van vieren allemaal terug bij het kamphuis de Mussenberg.

Inmiddels was de zon weer gaan schijnen en hiervan werd gretig gebruik gemaakt om nog een potje te voetballen, te basketballen of te tafeltennissen terwijl de koks Rien en Michel hard aan het werk waren voor de avondmaaltijd. Die bestond vandaag uit spaghetti bolognese met geraspte kaas en een heerlijke frisse salade. Net als gisteren zijn er weer grote borden weggewerkt en kwamen zowel de allergrootsten als de allerkleinsten terug voor een tweede portie. Helaas gaf dit wel een dermate grote afwas dat twee teams de pineut waren voor het corvee.

Na wat vrije tijd begonnen we aan de laatste twee onderdelen van de Highland Games. De teamcaptains konden vol aan de bak op de onderdelen spijker slaan en vrachtauto trekken (we verzinnen dit niet!).

Aangemoedigd door hun teamgenoten hebben we meerdere jongens boven zichzelf uit zien stijgen. Ondertussen werd de recreatiezaal omgetoverd tot Casino Sparrowmountain voor de spelavond.

Fiches, en dus punten, konden verdiend worden op verschillende kaart-, roulette en bingotafels. Ook konden er bonussen verdiend worden zoals bijvoorbeeld het uitdelen van een timeout aan een rivaliserend team, het verdubbelen van je fiches of het blind omruilen van de verdiensten met een concurrent.

Rond 23.15 gingen de jongsten richting bed en speelden de groepsleiders nog een spannend bingospel waar ze hun gewonnen fiches in 1 klap mee konden verdubbelen. Aangezien we in de eindfase zitten kon dit moment bepalend zijn voor de uiteindelijke uitslag. De aspiranten soft- en honkballers mochten zich alvast (warm) gaan aankleden voor de dropping van deze jeugdreis. Schrijver dezes heeft geen idee waar ze nu zijn maar vertrouwt op de kennis en ervaring van de meegereisde begeleiders. U ziet morgen wel of het gelukt is als de bus de parkeerplaats aan de Beatrixlaan (bij de Basic Fit) opdraait. Meestal hebben we dan iedereen wel.

Graag tot dan!